vrijdag 18 december 2009

Bankje bankje aan de wand....


Alsof al de administratieve rompslomp bij bouwen al niet erg genoeg is, moet je ook nog eens op zoek gaan naar een goede lening. Eventjes wat feiten op een rijtje:

  • Een variabele rentevoet is momenteel interessanter dan een vaste. De vaste rentevoeten staan momenteel eigenlijk nog vrij hoog, terwijl de variabele rentevoeten laag staan.
  • Naast een vergelijking tussen banken inzake rentevoeten, moet je ook altijd vergelijken op basis van heel wat andere zaken (vb. schuldsaldoverzekering).
  • Ga niet af op wat andere mensen zeggen over welke banken duur zijn en welke niet. In ons geval kwam ING met een heel goed voorstel, terwijl bij vrienden ING helemaal geen goed voorstel op tafel legde.

Ondertussen hebben we al heel wat banken gedaan. De ene bank is uiteraard al wat beter dan de andere bank, maar toch:

  • KBC: hier hebben we al een lening lopen met een vaste rentevoet van 4.5% voor ons appartement. Eerste voorstel was dus om die lening te behouden en over te zetten naar het nieuwe huis en dan voor het overige een lening te nemen met een variabele rentevoet van 2.87%. Voordeel daarbij is dat we dan geen opzegkosten moeten betalen (+/- 2000 euro) en dat Steven voor de schuldsaldo minder moet betalen omdat hij dat voor het deel voor het appartement al betaald heeft. Tweede voorstel zou zijn van alles in variabele lening te nemen met een rentevoet van 2.87%. Schuldsaldo voor dat tweede voorstel: Duur
  • Fortis: lening met variabele rentevoet van 2.77%. Nadeel: opzegkosten bij KBC, Voordeel: geen reserveringskosten omwille van K-waarde lager dan 40. Schuldsaldo: Duur
  • AXA: 3.35% rentevoet voor variabele lening. Blijkbaar kan dat enkel lager indien je familieleden hebt die bij AXA zijn.
  • ING: lening met variabele rentevoet van 2.55%. Een heel stuk lager dus al, blijkbaar omdat ik nog jonger ben dan 25. Schuldsaldo: Duur
  • Opnieuw AXA: ontdekking: nicht, tante en oom: lid van AXA (+ nichtje daar interessante lening lopen). Andere ontdekking: ze kunnen mij niet dezelfde voorwaarden geven omdat ik MAAR een nichtje ben.... Indien het wel zou gegaan hebben, was het een interestvoet van 2.35% geworden en een goedkope schuldsaldoverzekering.

Dus tot nu toe wint ING dus. KBC zou ons een nieuw voorstel doen, maar die laten nog wat op hun wachten. Misschien ook interessant om eens bij Fortis te gaan horen of ze nog niet wat beter kunnen.

Op zich is er niet zo een groot maandverschil naar aflossingen toe tussen de verschillende banken. MAAR bij verdubbeling van de rentevoeten (maximum-waarden) geeft dit echter wel een enorm groot verschil!

1 opmerking:

  1. al eens aan gedacht om bij argenta te gaan horen? die hebben altijd heel interessante rentevoeten

    BeantwoordenVerwijderen